Bogudgivelse

Hertugbyen Augustenborg – en historisk beretning om mennesker, livet og huse

Onsdag den 30. september 2020 inviterede HU til bogreception på Augustiana Kunstpark & Kunsthal, Palævej 10-14 i Augustenborg.

Bogens titel er ”Hertugbyen Augustenborg – en historisk beretning om mennesker, livet og huse”, og udgivelsen er kulminationen på to års intensivt arbejde. Bogens forfatter, slægtsforsker Peter Remontius, har gravet i gamle kirkebøger, folketællinger og arkiver. Resultatet er den mest detaljerede beskrivelse af livet, folk og bygninger i det gamle Augustenborg.

I modsætning til stort set alle andre bøger om Augustenborg handler denne bog ikke om hertugerne, men om de borgere, som blev håndplukket til at bo i byen. Det var veluddannede embedsfolk og dygtige håndværkere fra begge sider af grænsen. Historien fortælles med udgangspunkt i byens huse, som navngives og beskrives i en systematisk gennemgang.

De overraskende og spændende afsløringer omfatter alt fra en hidtil ukendt kongelig affære til modstandskamp, kvindekamp, social ansvarlighed, augustenborghunden, den glemte byport og de tre dæmninger. Alt sammen krydret med historiske billeder og sjove og overraskende anekdoter fra byen.

Bogen beskæftiger sig også med byens organisering, byplan og arkitektur og henvender sig til alle, som interesserer sig for tiden omkring hertugdømmet og Augustenborgs særlige rolle, herunder byens indbyggere, slægtsforskere, turister, myndigheder og de institutioner, som skal passe på og formidle vores fælles kulturarv.

Med udgivelsen af denne bog ønsker HU at sætte fokus på Augustenborg og det store potentiale, der ligger for udvikling af byen til et kulturelt fyrtårn for Als og Sønderjylland. Byens historie er en inspirationskilde til det fremtidige udviklingsarbejde, og et evt. overskud fra salg af bogen vil gå til HUs udviklingsarbejde i byen.

Bogen koster 285,00 kr. og kan købes hos Als Antikvariat, Let-Køb, Nærkøb, Arkivet, Augustiana og i Bog & Idé i Sønderborg.

Bogen udgives med støtte fra Linak A/S, Anders Hansen Schmidts Legat og Lokalhistorisk Arkiv for Augustenborg og Omegn.